Kupus: Trend rasta hrane

Od obloga do kimčija

Kiseli kupus je možda u padu, ali njegova potrošnja je godinama stabilna.

Menja se način na koji jedemo kiseli kupus: od čorbe do jela u rerni, kao prilog ili u salati. „Nova, mlada ciljna grupa otkrila je zdravstvene prednosti fermentisanih proizvoda. To daje kupusu podsticaj.

Veliki deo kupusa za industriju

Najveći deo crvenog kupusa ide u prerađivačku industriju. Na kraju se iseku u pakete povrća ili prethodno kuvaju u teglama. Oko 70% belog kupusa ide u prerađivačka fabrike i druge prerađivače. Ovo se poželjno radi što je pre moguće nakon berbe, kaže Maarten Danenberg, menadžer proizvoda kompanije Hazera. Preostalih 30% belog kupusa u Holandiji završava na polici u celini. Taj udeo je veći kod šiljastog kupusa, kaže Danenberg: „Šiljasti kupus je lakše seći u  kuhinji. I vidimo sve više recepata sa polovinom ili četvrtinom šiljastog kupusa, prženog u tiganju ili na roštilju.”

Hazerin šiljasti kupus Regenci & Dutchman

Šiljasti kupus je jedan od glavičastih kupusa koji očigledno raste u obimu, Danenberg primećuje: „Nije spektakularno; nekoliko procenata godišnje. Ali to povećanje traje već dvadesetak godina.” Razvoj dolazi iz Ujedinjenog Kraljevstva, posebno u Holandiju i Nemačku. Popularni hibridi u Hazeri su Regenci i Dutchman (za letnju proizvodnju) i Marshal (skladištenje). Takođe vidimo rast naših pljosnatih hibrida kupusa kao što su Callavai & Catelia za Centralnu Evropu, Balkan i Tursku.

Selekcija kupusnjača je deo Hazerinog nasleđa

Nastao je razvojem hibrida za zapadnu Evropu, ali danas smo globalni igrač sa širokim asortimanom hibrida za specifične namene. Naši timovi za istraživanje i oplemenjivanje su blisko povezani sa našom globalnom mrežom podružnica i distributera, preko kojih smo u kontaktu sa najnovijim trendovima u industriji i željenim zahtevima u okviru različitih useva kupusnjača.