Naklijavanje semena: sledeći korak u uzgoju luka vrhunskog kvaliteta

Hazera razvija i prodaje naklijano seme luka od 2009. Ovo iskustvo se prenosi na tržište u skladu sa povećanjem udela naklijanog semena. Mnogi uzgajivači otkrivaju koristi. Naklijano seme može da omogući brži razvoj useva posle sejanja, veću ujednačenost useva i konačnog proizvoda i bolji kvalitet luka. Zbog toga je ovo interesantno i za vas.

Ukratko, naklijavanje semena je proces aktivacije ranih faza klijanja. Posle naklijavanja, seme se seje i pakuje na isti način. Sadnice koje su prethodno naklijane će brže izniknuti i samim tim će položaj biti ujednačeniji. S obzirom da je prvi stupanj klijanja između sejanja i nicanja kraći, seme je manje pogođeno vremenskim uticajima.

Fleksibilno vreme sejanja
Adam Prabucki, menadžer proizvodnje luka, kaže: “Klimatske promene znače da sa ekstremnim uslovima u polju moramo da se nosimo mnogo češće.” Proleće je sve kraće i toplije vreme počinje dosta ranije. Ova okolnost čini da izgleda kao da je vreme sejanja kraće. Pošto je naklijano seme već u odmakloj fazi razvoja, ono klija brže na niskim temperaturama, a usev će iz zemlje izniknuti ranije i razviti se brže.”

Ciklus rasta
Velika je zabluda da luk iz naklijanog semena možeta požnjeti ranije. Adam kaže: “To nije slučaj. Ciklus rasta luka određuje dužina dana. Naklijavanje semena ne utiče na ciklus rasta, on ostaje isti. Međutim, korišćenjem naklijanog semena vi možete smanjiti troškove zato što vam je za istu količinu prinosa potrebno manje semena nego što je to slučaj sa semenom običnog luka. Zbog laboratorijski kontrolosanog procesa naklijavanja, šansa za klijanje je bolja. I zbog ujednačenijeg klijanja gubici u ranim fazama rasta su manje mogući. Možete da uštedite do 10% na semenu.”

Manje štete na biljci
Uz naklijano seme, biljke rastu ujednačenije. One su u istom stadijumu razvoja i potreban im je isti tretman u isto vreme. Ovo čini program kontrole korova lakšim za primenu. Ovo dovodi do manjeg oštećenja na biljci. Polje bez korova znači i manje štete na lukovicama, a samim tim i bolji kvalitet i potencijal za skladištenje. Zbog bržeg nicanja, na primer, manja je šansa da dođe do pojave lukove muve. A optimalno vreme žetve je lakše odrediti sa ujednačenim biljkama.

Ograničenja
Prednosti su velike, premda postoje i neka ograničenja. Adam kaže: ”Naš je savet da se ne seje jako kasno u sezoni, pošto se zemljište prebrzo osuši. Ukoliko ne postoji mogućnost za navodnjavanje, naklijavano seme u isušenim lejama može da ugine jer veza sa dubljim slojevima zemljišta nije uvek još dostignuta. Ukoliko luk proklija brže, može se desiti da premalo vode preostane za rast. Ovo može dovesti do manje populacije biljaka. Takođe, bolje je ne čuvati naklijavano seme za upotrebu sledeće godine jer je ciklus rasta već počeo.”

Kontakt sa stručnjacima za useve
Hazera može da obezbedi naklijavano seme svih sorti. Naši stručnjaci za useve rado pružaju savete o tome kako ovo seme može da doprinese uspešnoj visokokvalitetnoj žetvi. Oni vam pružaju podršku i savete “po meri”, takođe i tokom vašeg uzgoja.